Om een voertuig te kunnen besturen is het belangrijk dat je beschikt over gezonde ogen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat je op een veilige manier kan deelnemen aan het verkeer. Aan de hand van het soort rijbewijs, situatie of leeftijd kan het CBR oordelen om een oogkeuring te laten doen. In deze blog vertellen we je meer over een oogkeuring in relatie tot je rijbewijs. Voor meer info kun je op deze website kijken: https://www.floaterlaser.com/cbrkeuring/

De belangrijkheid van een oogkeuring

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat je goed kunt zien in het verkeer. Als dat niet het geval is kun je de weg niet vinden en een gevaar kun je moeilijk zien aankomen met alle gevolgen van dien. Enkele van de belangrijke oogfuncties, die je bij het deelnemen aan het verkeer moet kunnen gebruiken, zijn de gezichtsscherpte en gezichtsvelden. Dit heeft de overheid vastgesteld om de veiligheid van alle verkeersdeelnemers te kunnen waarborgen.

Gezichtsscherpte en gezichtsvelden

Met een goede gezichtsscherpte ben je in staat om op afstand alles goed te zien. Vooral voor het lezen van borden is een goede gezichtsscherpte belangrijk. Er is sprake van een normale gezichtsscherpte als die ligt tussen 0.8 en 1.5. Je gezichtsvelden zijn belangrijk voor de waarneming van je ooghoeken. Met je twee ogen is 180 graden de norm voor een normaal gezichtsveld, terwijl voor één oog dat gesteld is op 150 graden. Je gezichtsscherpte en gezichtsvelden dienen dus optimaal te zijn om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer..    

Procedures om een oogkeuring te doen

Een oogkeuring kun je doen bij een bedrijfsarts, arts in arbodienst of een BIG geregistreerde arts. Moet je je rijbewijs verlengen? Dan kun je de keuringsprocedure 4 maanden voordat je rijbewijs verloopt starten. Let wel dat een medische keuring al vanaf een jaar voordat je rijbewijs verloopt  kan worden opgestart. Personen met een bepaalde aandoening zoals Diabetes, ADHD of TIA dienen verplicht een medische keuring, waaronder een oogkeuring valt, te doen. Als je een leeftijd hebt bereikt van 75 jaar moet je ook een medische keuring ondergaan voor je rijbewijs. Maar ook mensen die rijbevoegdheid willen hebben om een bus te besturen moeten ook een oogkeuring doen. In de volgende alinea meer daarover.  

Groot rijbewijs halen of verlengen  

Ben je nu bezig om je rijbewijs voor de categorie CDE te halen? Dan moet je door een bedrijfsarts worden gekeurd. Naast een bedrijfsarts kan een arts van een gecertificeerde arbodienst ook zo een keuring uitvoeren. Een van de punten waarop je gekeurd wordt is hoe gezond je ogen zijn. Immers, rijden in een vrachtwagen of een bus is heel iets anders dan rijden in een personen auto. Als je goedgekeurd bent is de weg om je rijbewijs voor de categorie CDE helemaal vrij. Ben je dus van plan om je rijbewijs te halen, dan moet je rekening mee houden dat je een oogkeuring zal moeten ondergaan. Ben je al in het bezit van een rijbewijs in de categorie CDE, dan zul je bij het verlengen eveneens een oogkeuring moeten ondergaan.