Alcoholische dranken zijn voor veel mensen een must tijdens een gezellige avond. Of je nou thuis op de bank zit met vrienden of dat je de stad in gaat, een alcoholische versnapering hoort er voor de meeste mensen echt bij. Maar als je wil afvallen is alcohol helemaal geen goede keuze. Benieuwd waarom alcohol en afvallen niet goed samen gaat? In deze blog zetten we een aantal redenen voor je op een rijtje.

Alcoholische dranken bevatten veel lege calorieën

Ten eerste krijg je veel lege calorieën binnen als je een alcoholisch drankje nuttigt. Lege calorieën zijn calorieën die geen voedingsstoffen bevatten. Deze calorieën voegen dus niks toe en worden niet omgezet in energie.

Alcohol verstoort de stofwisseling

Doordat het lichaam niks kan met de lege calorieën uit alcohol, wil het lichaam hier zo snel mogelijk vanaf. De calorieën moeten namelijk toch verbrand worden, en wel zo snel mogelijk. Daarom wordt alcohol zodra het in het lichaam komt afgebroken door de lever tot een zuur. Dit is een zuur wat eerst wordt verbrand door het lichaam, nog voordat er andere calorieën verbrand worden zoals vet en suiker. Doordat je lichaam meteen aan de slag gaat met het verbranden van het zuur, komen de calorieën die je eerder die dag binnen hebt gekregen pas later aan de beurt. Je kunt dus wel stellen dat je stofwisseling tijdelijk op pauze wordt gezet. De alcohol kan niet worden opgeslagen voor later en je maaltijd wordt dus opgeslagen als vet zodat je lichaam eerst de alcohol kan verbranden. Met name de stofwisseling in je buik wordt verstoord, daarom zien we vaak een bierbuikje.

Meer hongergevoel

Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je meer honger zal ervaren. Alcohol stimuleert namelijk de eetlust. Tijdens een gezellige avond in de kroeg zul je deze honger willen stillen, en in de kroeg zijn er alleen maar ongezonde snacks verkrijgbaar. Dus grijp je maar naar bitterballen of een andere vette hap. De calorieën die je binnenkrijgt met alcohol zorgen niet voor een verzadigd gevoel, maar stimuleren juist de eetlust. Je hebt al calorieën binnen gekregen, maar toch heb je honger die je wil stillen met ongezonde snacks. Daarom is alcohol drinken dubbel zo slecht.

Alcohol verlegt je grenzen

Over het algemeen is het wel bekend dat alcohol je grenzen verlegt. Na een paar glazen alcohol wordt het dus ook steeds moeilijker om nee te zeggen tegen een bitterbal of een andere ongezonde snack.

De kater de volgende ochtend

Als je ‘s avonds hebt gedronken, zul je ook merken dat je de volgende ochtend wakker wordt met honger. Je bloedsuikerspiegel kan veranderen door de alcohol en ook kun je last hebben van uitdrogingsverschijnselen. Hierdoor krijg je sneller trek in vet en zout eten. Als je een vette hap naar binnen werkt, zal dit positief werken voor je kater. Helaas is dit natuurlijk veel minder goed als je wil afvallen.

Toch alcohol drinken?

Toch kan het onder bepaalde omstandigheden niet heel erg zijn om af en toe een glaasje alcohol te nuttigen. Sommige mensen stoppen namelijk ineens helemaal met het drinken van alcohol, en krijgen dan na enige tijd een terugval waarin ze heel veel drinken. En dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Daarom kan het geen kwaad om af en toe eens een glaasje alcohol te drinken. Let er wel op dat je een limiet stelt aan het aantal glazen dat je mag drinken, dit mag namelijk niet te veel zijn. Verspreid dit kleine aantal glazen uit over de hele avond en drink tussendoor voldoende water. Krijg je honger? Probeer toch de ongezonde hapjes te laten staan.