Gemiddeld werkt een Nederlander in zijn leven 69.000 uur. Natuurlijk werk je om brood op de plank te krijgen, maar werken is veel meer dan alleen geld verdienen. Een baan die goed bij je past, helpt je namelijk om je als individu te ontwikkelen en om je leven op verschillende manieren te verrijken. Ook kan werk je een gevoel van verbondenheid geven, omdat je deel uitmaakt van een team of een organisatie met gezamenlijke doelen. Verder biedt werken je de perfecte kans om je kennis uit te breiden, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen. Werk is een belangrijke bouwsteen voor een gelukkig én gezond leven. Daar weten de bevlogen intercedenten van BaanBereik – het beste uitzendbureau van Alkmaar en Hoorn – alles van. 

Daarom hebben we hen bij Gezondheidsdagen gevraagd naar hun reflectie op dit fenomeen. Wil jij ook weten waarom werken bijdraagt aan een goede gezondheid? In dit blog ontdek je hoe je goed in je vel komt te zitten met een baan die naadloos aansluit op jouw talenten en competenties. 

Werken draagt bij aan ritme en structuur

Over het algemeen voelen mensen met een baan zich gezonder dan mensen zonder baan. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de invloed van werk op de algehele gezondheid toont dit aan. Van de werkzame mensen beoordeelt maar liefst 90 procent de eigen gezondheid als goed of uitstekend. Van de personen zonder werk zegt 76 procent een goede tot uitstekende gezondheid te hebben. Deze cijfers tonen dus aan dat het eenvoudiger is om je gelukkig te voelen als je weet dat je op je werk van betekenis bent. Bovendien draagt werken ook bij aan structuur en ritme en ook die factoren zijn essentieel voor je algehele gezondheid. 

Waarom is werken goed voor je gezondheid?

• Je kunt je kennis uitbreiden;

• Je leert nieuwe vaardigheden te ontwikkelen;

• Het draagt bij aan een goed zelfbeeld; 

• Je leert nieuwe mensen kennen; 

• Het geeft je een gevoel van verbondenheid;

• Je ervaart een gevoel van financiële vrijheid.  

Het ontstaan van vriendschappen op de werkvloer 

Door te werken leer je nieuwe mensen kennen en daarom is het hebben van een baan goed voor je gezondheid. Werk en vriendschappen zijn nauw met elkaar verbonden. Waarschijnlijk klinkt dat logisch en dat is het ook, want je ziet je collega’s elke dag en je werkt samen om allerlei doelen te behalen. Het is dus niet verwonderlijk dat veel vriendschappen ontstaan op de werkvloer. In het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken verscheen in 2011 een artikel van Anouk Visser en Roos Vonk met de titel: ‘Vriendschap en werk: het ontstaan van hechte banden op de werkvloer’. Dit onderzoek richtte zich op het ontstaan van vriendschappen op de werkvloer en welke factoren hierbij een rol spelen. Daarnaast kwam aan bod of het hebben van vrienden op het werk van invloed is op de betrokkenheid en motivatie van medewerkers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 200 werknemers van uiteenlopende Nederlandse organisaties. De resultaten tonen aan dat het hebben van vrienden op het werk inderdaad een positieve invloed heeft op de betrokkenheid en motivatie van medewerkers. 

Een baan zoeken die je op het lijf is geschreven 

Wil jij ook lekker en gezond in je vel komen te zitten met een interessante baan? Maak dan vandaag nog werk van nieuw werk door je te verdiepen in het aanbod aan vacatures van BaanBereik. Deze full service uitzendorganisatie heeft vestigingen in Zwaag nabij Hoorn en Heerhugowaard nabij Alkmaar én een netwerk dat zich uitstrekt over heel Noord-Holland. Wil je een baan zoeken op kantoor, in de techniek, de bouw, de zorg, het gemeentelijk domein, de horeca of in een ander vakgebied? Bij BaanBereik vind je altijd een baan die perfect bij je past!