Naast lichamelijke problemen, veroorzaakt een drugsverslaving ook impact op je geestelijke gezondheid. Wat deze effecten zijn, verschilt per persoon en hoe je softdrugs of harddrugs gebruikt. Dat er geestelijke gezondheidsproblemen kunnen optreden door drugsgebruik is wetenschappelijk bewezen. Zo hebben soft- en harddrugs verschillende uitwerken op het lichaam en iemands geestelijke gesteldheid. 

Wat doen softdrugs met jouw geestelijke gezondheid? 

In Nederland wordt de term softdrugs gebruikt voor drugs die weinig tot geen ontwenningsverschijnselen veroorzaken en die een geringer risico voor de gezondheid vormen dan harddrugs. Hieronder vallen: paddo’s, marihuana, hasj en benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen). Het gebruik van softdrugs kan hallucinaties veroorzaken. Veelvuldig gebruik van softdrugs kan leiden tot schizofrenie. Het kan ook bewusteloosheid, black-outs en ademhalingsproblemen veroorzaken. Geheugenverlies kan ook een gevolg zijn van softdrugs. Hoewel de naam dus anders doet vermoeden, zijn de schadelijke neveneffecten van softdrugs er wel degelijk. Afkicken van drugs is dus verstandig, als je merkt dat jij of iemand in jouw omgeving tekenen van verslaving vertoont. 

Wat zijn harddrugs en wat zijn de effecten op jouw geestelijke welzijn?

Onder harddrugs vallen cocaïne, heroïne, LSD, MDMA en amfetamine, ook wel speed genoemd. Harddrugs kunnen leiden tot acute gezondheidsproblemen en daarnaast kunnen ze ook geestelijke schade toebrengen. Op lange termijn kun je hier psychotische episodes door ontwikkelen en het kan de hersenen beschadigen. Organen kunnen hier op lange termijn minder goed door functioneren en je kunt in een negatieve spiraal terecht komen, doordat je fysiek en mentaal afhankelijk wordt van harddrugs. Ook neerslachtigheid, depressie en angst kunnen een gevolg zijn van harddrugs.

Zijn softdrugs per definitie minder slecht voor je dan harddrugs?

Wat de impact van drugs op iemand lichaam zijn, hangt af van de frequentie en de mate waarin iemand drugs gebruikt. Zo kun je softdrugs gebruiken die weliswaar minder heftig zijn voor je lichaam, maar als je elke dag stoned bent, heeft dit toch een behoorlijke impact op je leven en lichaam. Daartegenover zijn harddrugs schadelijker voor het lichaam, maar als deze slechts zeer sporadisch gebruikt worden, kunnen de effecten in sommige gevallen minder erg zijn dan langdurig en intensief gebruik van softdrugs. Softdrugs zijn dus niet per definitie minder slecht dan harddrugs, en zowel soft- en harddrugs zijn nooit zonder risico te gebruiken.