Een depressie is meer dan je somber voelen. Het is een psychische ziekte die onbehandeld vreselijke vormen kan aannemen. Ook bij een te late signalering kan de depressie al schade aan jezelf, je sociale contacten en je leven aanrichten. Het is daarom belangrijk om de depressie vroegtijdig te herkennen.

Hoe herken je het?

Er zijn verschillende signalen waaraan je deze ziekte kunt herkennen. Het eerste signaal is vaak bij mensen dat ze nergens meer zin in hebben. Niets, maar dan ook niets is meer leuk. Werk is niet leuk, maar ook hobby’s zijn niet leuk meer. Mensen kunnen daarnaast ook somber zijn over de toekomst. Ze kunnen over veel dingen negatief denken. Gevoelens van schuld en schaamte komen vaak om de hoek kijken. Je kunt zelfs het gevoel krijgen dat de wereld beter af is zonder jou. Gedachtes om er een einde aan te maken zijn niet ongewoon.

Lichamelijke signalen

Depressieklachten kunnen ook van lichamelijke aard zijn. Zo kun je je erg moe voelen. Soms slaap je heel slecht, maar het kan ook zijn dat je alsmaar slaapt. Dag en nacht. Je kunt je dagenlang suf piekeren, zonder ergens op uit te komen. Je lichamelijke staat kan voor problemen zorgen in het dagelijks leven. Door concentratieverlies wordt naar werk of school gaan een flinke uitdaging. Tot slot, kun je ook meer of minder gaan eten.

Online therapie

Wanneer je je in deze staat bevindt, kan het lastig zijn om überhaupt de deur uit te komen. Daarom kan thuiscoaching juist heel effectief zijn. Bij thuiscoaching, wordt je gecoacht door iemand die er verstand van heeft. Dit gebeurt op afstand en kan vaak via je computer of telefoon. De drempel om therapie te volgen is hierdoor een stuk lager. De coach kan je helpen om weer actief te worden en negatieve gedachten in te ruilen voor positieve gedachten. Ook kan deze coach je helpen als je in een terugval zit. Zo leer je herkennen waar het fout gaat en kun je een terugval in de toekomst zelfs voorkomen. In behandeling gaan voor een psychische ziekte is nooit makkelijk, maar wel heel dapper. Het is echt een investering in jezelf.