Herken jij het gevoel dat je niet als laatste een klaslokaal binnen wilt stappen? Of dat je geen presentatie durft te geven? Of misschien dat je helemaal niets meer uit kunt brengen wanneer de directeur van je bedrijf even een praatje komt maken? Het kan zomaar zijn dat je last hebt van een sociale angst.

Wat is een sociale fobie?

Een sociale fobie kan ervoor zorgen dat je altijd bang bent voor de reactie van een ander of voor kritiek van een ander. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat je jezelf belachelijk maakt. Je kan hierbij een rood hoofd krijgen, gaan trillen of gaan transpireren. De gedachte aan een feestje of een etentje kan een gevoel van angst met zich meebrengen, dit terwijl een feestje eigenlijk een leuke gelegenheid is. Wanneer je hier last van hebt kan het zo zijn dat je een sociale fobie hebt.

Het kan ook zo zijn dat een sociale fobie niet in alles terug te zien is. Sommige mensen met een sociale fobie vinden het helemaal niet eng om naar een etentje te gaan, maar zijn vreselijk angstig wanneer zij een presentatie moeten geven.

Wat kun je doen tegen een sociale fobie?

Er bestaan trainingen om van je angsten af te komen. Tijdens deze trainingen leer je om je angsten los te laten en hoe je om moet gaan met vervelende situaties. Je leert ook meer vertrouwen in jezelf te krijgen en je gaat jezelf leren waarderen. Naast een training is het ook mogelijk om in therapie te gaan bij een psycholoog. Soms kan het gebruik van medicijnen, antidepressiva, ook helpen bij een sociale angst. Echter is een training een aanrader om mee te beginnen, bij een training leer je anders denken en anders kijken naar je omgeving. Dit kun je aanleren, wanneer je medicijnen gaat slikken vlak je iets af, maar dat blijft er nog wel zitten.