Wanneer je gezond bent en borstvoeding geeft is het niet noodzakelijk om op dieet te gaan. Het is zeer begrijpelijk dat vrouwen, die net moeder zijn geworden, graag de extra kilo’s eraf willen hebben. Maar is een dieet dan de oplossing? Om nu echt op een streng dieet te gaan is geen goed idee. Zeker het volgen van een crashdieet wordt sterk afgeraden. Als je borstvoeding geeft heb je juist meer energie nodig en ligt je caloriebehoefte hoger. Je zult dus meer moeten eten. Dat is waarschijnlijk nou net niet wat je wilde horen. Geen zorgen, ook al moet je wat extra eten, je zult de zwangerschapskilo”s echt wel kwijtraken. Door tijdens de borstvoedingsperiode op je eten te letten en rustig aan wat te bewegen verlies je de kilo’s geleidelijk aan echt wel.

Je eetpatroon

Het is bij borstvoeding van belang dat je ervoor zorgt dat je wel voldoende vitaminen binnenkrijgt en natuurlijk genoeg voedingsstoffen. Het is een fabeltje dat je bepaalde dingen niet meer mag eten tijdens de borstvoedingsperiode. Je kunt gewoon je eetpatroon aanhouden en je merkt vanzelf of het wel of geen negatief effect heeft op je baby. Let er wel op dat je je niet gaat vergrijpen aan vette dingen of dat je opeens heel pittig gaat eten terwijl je dit voorheen niet of in mindere mate deed. Zowel vet als sterk gekruid voedsel kunnen een negatief effect hebben op moeder en kind. Verder is het belangrijk dat je ook gewoon geniet van eten. Een keer een kroket uit de muur mag gerust en eens wat sambal door je rijstgerecht mixen kan ook geen kwaad. Zolang je dingen maar met mate doet is er niks aan de hand.

Fit en lekker in je vel

Borstvoeding geven kost je lichaam energie dus voldoende voedzame en gezonde voeding is een must. Wat jij binnenkrijgt geef je door aan je kleintje. Doordat borstvoeding tijd en energie kost heb je misschien wat minder tijd voor jezelf. Dat is op zich niet erg, maar je wilt je toch uiteindelijk weer lekker fit en vitaal voelen. Door elke dag wel wat aan beweging te doen, en misschien zelfs op laag niveau het sporten weer op te pakken zul je je steeds fitter gaan voelen. Doordat je een fitte mama bent ben je waarschijnlijk ook een blije mama en dan kun je nog meer genieten van jullie momenten samen tijdens de borstvoeding.