Wie denkt aan een pizza denkt aan een heerlijk deeg met tomatensaus en kaas. Veel kaas. Niets voor veganisten dus. Of toch? Tegenwoordig bestaan er ook heel wat leuke recepten om een veganistische pizza te maken.

Kies voor een lekker deeg

Een heerlijke pizza is in de eerste plaats afhankelijk van het deeg. Op zich erg simpel te maken met bloem, gist en water, maar toch doorslaggevend voor het succes van je pizza. Kies je voor een krokante korst of eerder eentje met een hoge rand? De Monte Pizza Crust zijn een uitstekende keuze voor een veganistische pizza. Zo is de Monte Pizza Crust al op voorhand klaargemaakt zodat je meteen kan beginnen met beleggen.

De saus

Een tomatensaus is de vaakst gekozen saus als basis voor je pizza en meteen ook veganistisch. Kruid de saus ook door het gebruiken van Italiaanse kruiden als basilicum, oregano en eventueel wat peper en look.

Kaasvervangers

Het beleg is wat de pizza helemaal naar een hoger niveau tilt. En hoe je het ook draait of keert, daar speelt kaas een grote rol in. Voor het maken van een veganistische pizza is mozzarella uiteraard not done, maar tegenwoordig vind je heel wat alternatieven in de supermarkt. Zo is er de veganistische mozzarella waarbij je het verschil niet eens proeft, maar ook vegan ricotta en vegan pizzakaas vind je er vaak.

Meer beleg

Voor het maken van een pizza zijn er oneindig veel combinaties wat beleg betreft. Kies je voor een resem aan veganistische kazen of voeg je nog heel wat groenten zoals champignons, ui, paprika of broccoli toe? Ook kerstomaatjes, artisjok en rucola zijn klassiekers op een vegan pizza. Zelf ben ik een fan van de pizza met fijne aardappelplakjes en rozemarijn. Wie graag iets uitprobeert, kan kiezen voor de herfstpizza waar kastanjes en champignons de hoofdingrediënten zijn.

Wil je toch iets meer ´vlees´ op je pizza, dan zijn er tegenwoordig heel wat veganistische opties wat salami en spek betreft. En uiteraard is er ook nog tofu.

Bak je pizza in de steenoven

Je vegan pizza is nu helemaal klaar, maar ook hoe je deze gaat bakken zal bepalen hoe lekker het eindresultaat is. Voor het bakken van je pizza gaat er niets boven een goede steenoven.