Kant-en-klare maaltijden winnen aan populariteit. Ze bieden gemak, besparen tijd en zijn vaak heerlijk. Anderzijds staan veel van deze maaltijden er ook om bekend dat ze niet al te goed zijn voor de gezondheid. Zo horen we vaker dat er een teveel aan zout in deze maaltijden te vinden is. Ook het feit dat de maaltijden niet vers zijn is een veelgehoorde klacht. Het goede nieuws is dat je zeker gezond kunt eten met kant-en-klare maaltijden, maar dan is het wel verstandig om te weten waar je op moet letten. Wij delen graag 10 tips met je.

1. Voedingswaarde-informatie

Eén van de dingen om op te letten bij het kiezen van kant-en-klare maaltijden is de voedingswaarde-informatie. Controleer het etiket om te zien hoeveel calorieën, vet, koolhydraten, eiwitten, vezels en suikers de maaltijd bevat. Zorg ervoor dat de voedingswaarden overeenkomen met je voedingsbehoeften en doelen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een lichte lunch, kies dan voor een maaltijd met lagere calorieën en vetgehalte.

2. Portiegrootte

Bij het bekijken van de voedingswaarde-informatie, let ook op de portiegrootte. Sommige kant-en-klare maaltijden bevatten meerdere porties, wat kan leiden tot overeten als je niet oplet. Controleer of de portiegrootte geschikt is voor jou en je trek. Diverse aanbieders van gezonde kant-en-klare maaltijden, zoals fuelyourbody.nl, bieden een juiste hoeveelheid per portie.

3. Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst is een essentieel onderdeel van het beoordelen van de kwaliteit van kant-en-klare maaltijden. Kijk naar de lijst en let op onbekende ingrediënten of conserveermiddelen. Over het algemeen geldt: hoe korter de lijst met ingrediënten, hoe beter. Kies maaltijden met herkenbare en voedzame ingrediënten.

4. Zoutgehalte

Te veel zout in kant-en-klare maaltijden is een veelvoorkomend probleem. Overmatige zoutinname kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk. Controleer het natriumgehalte op het etiket en kies voor maaltijden met een matig zoutgehalte. Wil je een maaltijd uitproberen met de zekerheid dat de maaltijd ook echt gezond voor je is? Kies dan altijd voor maaltijden van een ervaren aanbieder met bewezen ervaring in gezonde voeding.

5. Verzadigd vet

Hoewel vet nodig is voor een gezond dieet, is het van belang om op het gehalte aan verzadigd vet in kant-en-klare maaltijden te letten. Verzadigde vetten kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op hartziekten. Kies maaltijden met een lager gehalte aan verzadigd vet of onverzadigde vetten, zoals olijfolie.

6. Vezelgehalte

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen bijdragen aan een langer verzadigd gevoel. Let op het vezelgehalte in kant-en-klare maaltijden. Kies voor opties met een hoger vezelgehalte, zoals groenten, volkoren granen en peulvruchten.

7. Allergenen en dieetbeperkingen

Als je allergieën hebt of speciale dieetbeperkingen volgt, moet je extra voorzichtig zijn bij het kiezen van kant-en-klare maaltijden. Controleer de verpakking op waarschuwingen voor veelvoorkomende allergenen, zoals gluten, melk, noten, en eieren. Gelukkig bieden steeds meer merken nu speciale opties voor mensen met dieetbeperkingen.

8. Toegevoegde suikers

Kant-en-klare maaltijden kunnen soms verborgen suikers bevatten. Kijk naar de voedingswaarde-informatie en ingrediëntenlijst om te zien of er suikers zijn toegevoegd. Suiker kan leiden tot energiepieken en -dalen, dus kies voor maaltijden met weinig toegevoegde suikers.

9. Versheid en houdbaarheid

Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Kies maaltijden met voldoende versheid, vooral als je van plan bent om ze binnenkort te eten. Maaltijden die in de koeling worden bewaard, zijn meestal verser dan diepvriesmaaltijden.

10. Smaak en voorkeuren

Last but not least, vergeet niet om te letten op je eigen smaak en voorkeuren. Experimenteer met verschillende merken en smaken om maaltijden te vinden die aan je smaak voldoen en tegelijkertijd voedzaam zijn.