COPD is een chronische aandoening van de luchtwegen. De afkorting staat letterlijk voor het Engelse:  Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD wordt vaak met astma verward, maar is wel degelijk een andere ziekte. Voorheen gebruikte men nog wel eens de naam CARA als overkoepelende naam voor COPD en astma, maar deze term wordt eigenlijk niet meer gebruikt.
Wat is COPD,  wat zijn COPD klachten en wat kan men tegen COPD doen? Dat zijn verschillende vragen waarover we u een antwoord willen geven.

Wat is COPD?

COPD is een chronische ontsteking en beschadiging van de luchtwegen. Iemand die COPD heeft zal hier niet meer van afkomen. Momenteel heeft men nog geen definitieve genezing van COPD ontwikkeld. Bij COPD worden de luchtwegen en longblaasjes door continue overprikkeling ontstoken. Omdat er continue ontstekingen zijn, ontstaat er aan de binnenkant van de luchtwegen littekenweefsel. Hierdoor worden de luchtwegen nauwer en kan er minder zuurstof door. Hierdoor worden mensen vaak kortademig en benauwd.

COPD Klachten

Wanneer iemand COPD heeft, is dat in het vroegste stadia vaak moeilijk te herkennen. Mensen gaan vaak pas naar de dokter wanneer de klachten erger geworden zijn. Hoe vroeger men erbij is, hoe beter de levenskwaliteit van een COPD patient zal zijn. COPD klachten zijn: benauwdheid, piepende ademhaling, veel hoesten, kortademigheid en vermoeidheid.

Wat te doen tegen COPD?

Men kan COPD  helaas nog niet genezen, maar er zijn wel allerlei mogelijkheden om de levenskwaliteit van COPD patienten te verbeteren. Er zijn medicijnen beschikbaar waarmee de klachten kunnen worden verminderd. Daarnaast is stoppen met roken een goede manier om de klachten tegen te gaan. Daarnaast is voldoende beweging en gezond eten erg belangrijk.