Wanneer je een alcoholverslaving hebt, kan het soms even duren eer je in de gaten hebt dat je verslaafd bent. Op vrijdagmiddag tijdens de borrel op het werk een biertje drinken is sociaal geaccepteerd, dus vaak sluipt de gewoonte er ongemerkt in. Naast fysieke symptomen kun je ook mentaal last krijgen van een alcoholverslaving. In dit artikel bespreken we wat er mentaal met je gebeurt wanneer je een alcoholverslaving hebt.

Sombere gevoelens en depressie

Bij een alcoholverslaving denk je misschien aan trillende handen, overmatig zweten en een onbedwingbare drang naar alcohol. Dit zijn uiteraard lichamelijke symptomen waaraan je een alcoholverslaving kunt herkennen, maar er zijn ook andere tekenen zoals sombere gevoelens. Je gebruikt alcohol dan om de sombere gevoelens te onderdrukken. Op lange termijn kan dit zelfs tot depressie leiden. Een professionele instantie zoals Trubendorffer helpt je met de behandeling van dergelijke gevoelens en stelt in overleg met jou een behandelplan op om van je verslaving af te komen.

Schaamte

Weet je eenmaal van jezelf dat je een alcoholprobleem hebt, dan kan schaamte de kop opsteken. Schaamte tegenover je partner, je familie, je vrienden. Soms vermoed je dat mensen uit je directe omgeving wel wat door hebben, maar bespreek je dit nooit openlijk met ze. Schaamte kan ook een grote rol spelen in het niet aannemen van of zoeken naar professionele hulp.

Agressie en impulsiviteit

Heb je last van een kwade dronk? Dan kun je door alcohol erg agressief worden en impulsief handelen. Vaak weet je zelf niet eens meer precies waarom je nou zo kwaad werd, maar dan is het kwaad allang geschied. Door de alcohol worden deze agressieve gevoelens versterkt, waardoor het soms kan uitlopen op scheldpartijen of soms zelfs gevechten.

Vergeetachtigheid

Drink je teveel en te vaak, dan kun je op den duur vergeetachtig worden. Heb je een kater, dan herinner je vaak delen van de dag of nacht niet meer helemaal. Als je vaak drinkt, kan dit verergeren. Hierdoor kun je soms zelfs dagen of hele periodes kwijt zijn. Onderschat dit dus niet, wanneer je merkt dat je vaak hele stukken uit je geheugen kwijt bent.

Verwardheid

Verwardheid kan het gevolg zijn van geheugenverlies, maar het kan ook spontaan ontstaan door alcohol. Verwarde gevoelens, onzekerheid en angst zijn allen tekenen van een alcoholverslaving.

Slaapproblemen

De een slaapt als een roos door alcohol, de ander krijgt permanent last van slaapproblemen. Heb jij hier ook last van? Dan kan dit duiden op een verslaving. Neem het dus altijd serieus als je merkt dat jij last hebt van een of meer van deze signalen en zoek hulp bij een instantie en in je directe omgeving.