Vanaf 2023 is het in Nederland verplicht om een helm te dragen op een scooter ongeacht de snelheid.. Dit geldt voor zowel benzine- als elektrische scooters. Voorheen gold deze verplichting alleen voor scooters die harder dan 25 km/u konden rijden. In dit artikel wordt uitgelegd wat je allemaal moet weten over de nieuwe plicht. Lees dus verder om erachter te komen wanneer je als je met een e-chopper in Roosendaal rijdt je helm op moet hebben!

Hoe moet je een helm dragen?

Het is belangrijk om de helm op de juiste manier te dragen, zodat hij goed beschermt. Zorg ervoor dat de helm op je hoofd zit en dat de kinriem goed vast zit. Als de helm niet goed zit, biedt hij minder bescherming in geval van een ongeval.

Hoeveel kost de boete?

Als je zonder helm op een scooter rijdt waarvoor het dragen ervan verplicht is, riskeer je een boete van €90. Dit bedrag kan oplopen tot €180 als je niet kunt aantonen dat je een helm bezit. Het is dus verstandig om altijd een helm bij je te hebben als je op een scooter rijdt. Ben je van plan een e-chopper te kopen? Zorg dan dat je ook een helm hebt!

Is opvoeren slim?

Sommige mensen willen hun scooter opvoeren van 25 km/u naar 45 km/u, omdat ze in 2023 toch een helm moeten gaan dragen. Als je de snelheid van je scooter wilt opvoeren moet je toestemming vragen aan de fabrikant van je scooter. Voordat je toestemming krijgt om de snelheid van je scooter op te voeren, zal de fabrikant waarschijnlijk een aantal vragen stellen. Zo zullen ze willen weten wat je reden is om de snelheid op te voeren en of je voldoende ervaring hebt om op een scooter te rijden die harder kan rijden. Ze zullen ook willen weten of je scooter in goede staat is en of er aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden voordat je op een scooter met een hogere snelheid mag rijden.