Ben jij ook iemand die dingen blijft uitstellen? Voorkom dit dan zoveel mogelijk. Het voorkomen van uitstelgedrag is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maak daarom een goede planning voor jezelf en hou hem goed bij. Een assertiviteitstraining in Eindhoven, helpt jou bij veel dingen. Je leert daar je grenzen kennen en duidelijk nee te zeggen. Zo voorkom jij dat je nee zegt en je aan je planning houdt en geen uitstelgedrag vertoont.  

Wat is de oorzaak van uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je eigenlijk niet wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd. Verveling, angst, onzekerheid, frustratie en ga maar door. Uitstelgedrag is een probleem dat voortvloeit vanuit emotieregulatie-problemen en niet persé vanuit het onvermogen om tijd in te plannen. Er is namelijk een relatie tussen impulsiviteit en uitstelgedrag. Hoe impulsiever je bent, hoe groter de kans dat je vaak taken uitstelt.

Hoe voorkom je uitstelgedrag?

Om uitstelgedrag te voorkomen, moet je er eerst bewust van worden dat je jouw werk aan het uitstellen bent. Wanneer je snel afgeleid raakt, kun je zoveel mogelijk meldingen van apparaten uitzetten. Leg je apparaten zo ver mogelijk van je weg en ga dus ook niet dichtbij een TV zitten. Als het kan, doe dan ook je deur dicht. Probeer zoveel mogelijk te plannen. Plan je planning realistisch in. Uitstelgedrag is gewoon een blokkade die je moet voorkomen. Als je merkt dat je een taak steeds blijft verzetten, kun je proberen uit te vinden waardoor dit komt. Kom je energie te kort? Is de taak te groot en overweldigend? Ben je bang dat je de taak niet goed kan doen? Ontdek de reden van het uitstellen en kijk of je het onderliggende probleem kunt oplossen. Dan kan je daarna aan de slag. Het beste is om een bepaalde tijd met jezelf af te spreken over hoelang je ergens aan gaat zitten. Las af en toe ook een pauze in. Het is veel makkelijker om door te werken als je weet dat er een pauze aankomt. Onthoud vooral de voordelen van het afmaken van de taak. Je moet ook niet te streng zijn voor jezelf. Als je een stap vooruit hebt gezet, mag je jezelf ook belonen.

Vraag hulp

Lukt het jou allemaal niet zelfstandig? Vraag dan hulp. Deze hulp kan van je familie of vrienden zijn, of van een specialist. Het hangt er maar net vanaf wie wel of geen positieve invloed op jou heeft. Degene die jou gaat helpen met jouw uitstelgedrag te voorkomen, mag dan jou werk nakijken of druk erachter zetten.