Van een burn-out kun je heel ziek zijn. Het is dan belangrijk om een oplossing te zoeken voor de klachten en problemen die je ondervindt. Je kunt leren om met de spanning om te gaan zodat de klachten verminderen. Mocht dat niet lukken dan kun je het beste een traject starten met hulp van hulpverleners. 

Juiste hulp

Voordat je gaat beginnen met het hersteltraject van de burn-out dan is het van belang dat je eerst de juiste hulp ingeschakeld. Dat kan bijvoorbeeld de burn-out coach uit Waalwijk of iemand van de GGZ. Mocht het ernstig zijn dan kun je er ook nog voor kiezen om gebruik te maken van medicijnen. Maar dat is vaak alleen als het heel ernstig is. 

Het begin

Als je eenmaal aan het hersteltraject begint dan doe je dat samen met de juiste hulpverleners. Als eerste kom je in de eerste fase. Je leert dan te begrijpen wat een burn-out is en waar je last van hebt. Ook zit je in de acceptatiefase waarin je moet leren accepteren dat je een burn-out hebt. Je komt er meer over te weten en je gaat kijken waar je nou eigenlijk last van hebt. 

Verdere herstelfases

Nadat de eerste fase is afgerond kun je beginnen met het herstellen ervan. Je gaat op zoek naar oorzaken van de spanning en die zet je op een rijtje. Ook kijk je hoe je er dan mee om kunt gaan. Je gaat over stresserende gebeurtenissen praten. Als je dat eenmaal kunt dan ga je zoeken naar oplossingen. Begin dan met eenvoudige oplossingen zodat je sneller tevreden bent over jezelf en er dus positief tegen aan kijkt.  

Herstellen

Na de verschillende fases ga je je eindelijk bezighouden met het herstellen van jezelf. Dat gebeurt meestal wel goed. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen even snel hersteld van een burn-out. Als je actief bezig bent met je herstel dan kun je vaak sneller je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Vaak is het wel nog verstandig om in therapie te blijven mocht je een terugval krijgen. Spoedig herstel gewenst.