Het is voorjaar en dan beginnen vele mensen aan de welbekende grote schoonmaak. Het is een schoonmaak waar veel mensen voor gaan, maar waaraan het best lastig kan zijn om eraan te beginnen. Maar, hoe pak je deze schoonmaak nu het beste aan?

Maak een duidelijk plan

Net zoals met veel klussen waar je tegenop kan zien, is afstellen geen optie. Maak een duidelijk plan voor jezelf, zodat je ook weet waar je aan toe bent, wat je nog moet doen en waar je mee kan beginnen. Maak hier ook echt tijd voor vrij en schakel de nodige hulp in, zodat de taken op je plan sneller kunnen worden aangepakt. Het is ook aan te raden om bovenaan in de woning te beginnen en zo naar beneden te werken. Maar dit geldt ook voor een kamer zelf. Als je van boven naar beneden werkt in de kamer, heb je als laatste alleen nog de vloer schoon te maken. Tot slot is het handig om alle schoonmaakspullen en middelen in huis te halen die je nodig zult hebben.

Beginnen met de zolder

Omdat je van boven naar beneden werkt, begin je natuurlijk met de zolder. Ruim stof op, maak de oppervlakken schoon en werk de muren af. dan ruim je spullen op die je zeker niet meer nodig hebt. Zo verandert de rommelzolder in een normale zolder waarin gewoon geleefd kan worden.

Een slaapkamer schoonmaken

In de slaapkamer ga je hetzelfde te werk als op zolder. Maar hier komt nog bij dat je ook de kleding uitzoekt die je niet meer nodig zal hebben. Kleding die niet meer past, kan bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Maak de bedden en het matras schoon en laat het er heerlijk fris ruiken.

De badkamer schoonmaken

Dit is misschien de kamer waar je het meeste werk aan zult hebben. De tegels moeten schoon zijn en de vloer, en daarnaast dient de badkamer ook schimmelvrij te zijn en natuurlijk kalkvrij.

De andere kamers schoonmaken

Keukens, woonkamers en kelders dien je zo schoon te maken dat je alles goed kan vinden en een plekje kan geven. Maak alle onderdelen schoon en vervang lampen die het niet meer doen. Reinig het apparatuur, zoals bijvoorbeeld de vaatwasser, en check in de woonkamer of elektrische apparaten nog werken. En als je buiten een zwembad hebt, probeer dan de bladeren uit het zwembad te halen.
Met een voorjaarsschoonmaak, zorg je ervoor dat je huis weer echt een leefbare woning wordt.