Het beginnen met een nieuwe opleiding is altijd spannend. Er komen altijd wel vragen bij je op. Past dit wel bij mij? Kan ik dit wel aan? Is dit mijn droombaan? Veel mensen beantwoorden deze vragen op basis van wat zij in de toekomst willen doen. Daarom is verpleegkunde één van de keuzes die veel gemaakt wordt. Mensen willen namelijk een verschil maken bij hun baan, en hoe kan dat beter dan een baan bij een ziekenhuis, waar je dagelijks bezig bent met zieke mensen beter te maken. Echter, je moet natuurlijk eerst beginnen met een opleiding verpleegkunde. Een voorbeeld van zo een soort opleiding is mbo verpleegkunde

Wat houdt de opleiding in?

Als MBO-verpleegkundige houd je je bezig met het stellen van verpleegkundige diagnoses, het opstellen van een verpleegplan, bieden van persoonlijke verzorging, evalueren van de zorg, en het coördineren of begeleiden van de zorgverlening van individuele zorgvragers en groepen. Je hebt dus veel te doen bij de opleiding, omdat het vooral op praktijk gericht is. Je gaat dan ook veel bezig zijn met jouw stage, waar je gaat oefenen met het in het praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. Naast de stage ga je ook modules volgen in de vorm van klassikale bijeenkomsten met voorbeelden uit de praktijk. De docenten die deze modules geven zijn zelf in het vakgebied werkzaam, waardoor de voorbeelden die zij geven herkenbaar voor jou zal zijn. Er is ook de optie om de opleiding online te volgen. Als mbo 4 verpleegkundige word je dus op erkend MBO-niveau opgeleid.

Welke competenties heb je nodig?

Voordat je begint met de opleiding is het handig om te weten welke competenties waardevol kunnen zijn als verpleegkundige. Deze zijn nu benoemd in vier verschillende competenties:

  • Communicatieve vaardigheden

Deze vaardigheid spreekt redelijk voor zich, maar is toch onwijs belangrijk voor een verpleegkundige.

  • Empathie

Een verpleegkundige zou zich goed moet kunnen verplaatsen in de patiënt en zijn of haar pijn en lijden goed kunnen begrijpen. Begrip tonen en troosten zijn zeer belangrijk voor een verpleegkundige.

  • Stabiliteit

Een verpleegkundige draait zeer lange en zware diensten. Dit kan een zeker tol eisen van jouw mentale gezondheid. Je komt namelijk dagelijks in aanraking met mensen die pijn lijden en overlijden. Het is daarom belangrijk, om iemand of een groep mensen in jouw omgeving te hebben, waarmee jij kan praten en jezelf kan uiten.

  • Uithoudingsvermogen

Als verpleegkundige zal je veel lange dagen doorlopen, waar je veel zal moet focussen. Een foutje kan namelijk fataal zijn voor een persoon. Het is daarom belangrijk dat jij fit bent, en een goed uithoudingsvermogen hebt.

Andere opleidingen in de zorgsector

Een opleiding verpleegkunde is natuurlijk niet de enige optie om in de zorgsector. Anders dan de besproken opleiding van mbo verpleegkunde, zou je dit ook op hbo niveau kunnen doen. Hier zal je je kennis verder kunnen uitbreiden, en met jouw sterke mbo basiskennis, zal je deze opleiding goed kunnen doorlopen. Ook zal je meer baangarantie hebben ten opzichte als mbo verpleegkundige. Verder zou je je ook kunnen specialiseren in de jeugdzorg of social work. Een handige manier om jouw niche te vinden, is door open dagen te bezoeken, of een student vragen of je een dag mag meelopen. Zo zal je de ideale opleiding voor jou vinden.