Bij astma hebben mensen last van een chronische ontsteking van de luchtwegen.astma De klachten die hierbij komen kijken zullen dus regelmatig terugkeren. Ondanks dat iemand met astma misschien een lange tijd geen problemen heeft gehad, kan astma altijd plotseling weer terugkomen.
Wanneer je astma hebt, ben je erg gevoelig voor prikkels in de lucht. Deze prikkels kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan, denk hierbij aan bijvoorbeeld stuifmeel, mist en rook. Als gevolg van deze prikkels kunnen klachten ontstaan zoals benauwdheid, kortademigheid en een moeilijke en piepende ademhaling. Het gebeurt ook regelmatig dat er slijm wordt opgehoest bij een hoestbij. De slijmvliezen worden door de ontsteking in de luchtwegen namelijk dikker, hierdoor wordt maken de slijmvliezen weer meer slijm aan. Wanneer de spiertjes rondom de luchtwegen verkrampen, kan er weinig lucht door meer doorkomen, waardoor in- en uit ademen steeds moeilijk wordt. Hierdoor krijgt de astma patient het erg benauwd.
Het is niet helemaal bekend wat nou precies astma veroorzaakt. Doktoren hebben nog geen stempel kunnen drukken op waarom de één wel astma krijgt en de ander niet. Dit is ook weer één van de redenen waarom men nog geen definitieve genezing voor astma heeft gevonden.